Vulnerabilitatea sistemelor computerizate. O lume controlata?


Iata o intrebare, care isi are originea in productiile hollywoodiene sau in cartile SF, in care robotii sau calculatoarele preiau controlul omenirii, subjugand omul. Insa intrebarea este de actualitate. Ieri, doua evenimente petrecute in SUA si unul in Turcia, au inceput sa puna la indoiala viabilitatea si increderea in sistemele computerizate. Este drept totodata, ca aceste intamplari nefericite pot fi puse si pe seama grozaviilor tot mai mari pe care le fac hackerii.

Ieri, in SUA, o problema a sistemului computerizat al celei mai mari companii aviatice de pe teritoriul american, United Continental Airlines, a fortat mentinerea la sol a sute de avioane, pentru doua ore. Si pentru a intregi complet alarmarea privind vulnerabilitatea sistemelor computerizate, si Bursa din New York si-a intrerupt activitatea de tranzactionare pentru aproximativ 3 ore jumatate datorita unor probleme tehnice. Perfect moment pentru a alarma investitorii din intreaga lume, in conditiile in care in ultima saptamana Bursa din Shanghai (China) a scazut cu aproximativ 40%, cauzand pierderi de 3 trilioane de dolari.

Iar cel mai grav caz a avut loc in Turcia unde, la granita cu Siria, armata americana a plasat o serie de rachete Patriot, o miscare strategica militara, menita sa protejeze Turcia de posibile atacuri ale armatei siriene sau ale Statului Islamist. Hackeri neidentificati au reusit sa faca o bresa in sistemul informatic al rachetelor si sa le controleze pentru o scurta perioada de timp. Va puteti imagina ce s-ar fi putut intampla.

Asadar, evenimentele din ultima perioada ridica un mare semn de intrebare despre siguranta cibernetica si vulnerabilitatea sistemelor informatice care stau astazi la baza majoritatii activitatilor umane.

Voi ce opinie aveti? Credeti ca omenirea se poate confrunta in viitor cu tot mai multe astfel de situatii, cauzate de problemele sistemelor informatice si interventiile hackerilor?

vulnerabilitatea serverelor

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s