Programul StartUp ADN – nevoia unui nou model de antreprenori romani


Tu cum ai defini antreprenorul?

Definitia mea ar suna cam asa:
Antreprenorul este persoana care cu viziune, pasiune si curaj, isi asuma riscuri, urmareste si fructifica oportunitati, lansand si organizand o companie ce graviteaza in jurul unui produs sau serviciu creat pentru a satisface nevoi ale consumatorilor.

Cine se poate indoi de valoarea imensa creata de antreprenori, de locurile de munca, de inovatiile generate de ei care schimba si modeleaza lumea, de puterea creatoare antreprenoriala? Cred cu tarie ca fiecare natiune si fiecare comunitate trebuie sa creeze cadrul necesar de stimulare a dezvoltarii unei veritabile culturi antreprenoriale. Fara o strategie clara in acest sens, orice comunitate, indiferent de dimensiune, risca sa piarda enorm.

In România sunt 426.295 de IMM-uri active în economia nefinanciară, cea mai mică densitate de IMM-uri din UE28, acestea având 2,71 milioane de angajaţi. În România există 21,3 de firme mici şi mijlocii la o mie de locuitori, media în UE fiind de 42,7 de firme. Circa 57% dintre microîntreprinderile actuale sunt întreprinderi de subzistenţă, care permit asigurarea unui oarecare nivel de trai numai proprietarului afacerii şi familiei acestuia.

Din acest crez personal, am fondat in 2013 clubul de afaceri Maramures Business Club, un spatiu destinat antreprenorilor din Baia Mare si Maramures, ce are ca principala misiunea dezvoltarea culturii antreprenoriale in aceasta regiune.

In cei 2 ani de activitate a clubului, am discutat cu zeci de antreprenori locali, cu persoane care doresc sa-si lanseze un startup, si am ajuns la o concluzie. Avem nevoie de un nou model de antreprenori romani, bine pregatiti pentru provocarile momentului, cu viziune, centrati pe nevoile consumatorilor, conectati la tehnologiile actuale, cu spirit inovativ, flexibili, care asculta si fac, mai mult decat vorbesc, care respecta regulile jocului si principiul concurentei generatoare de valoare pentru consumatori. Avem nevoie de antreprenori indrazneti, open-minded, care nu cunosc aroganta, si care apeleaza cu incredere la consultanta de valoare atunci cand este cazul.

Pentru ca nu poti creea un nou model de antreprenori fara educatie de valoare, am lansat in luna Martie, primul program de dezvoltare antreprenoriala din Maramures, intitulat StartUp ADN. A fost un demers indraznet. Desi, timpul pe care l-am avut la dispozitie pentru promovarea acestuia a fost extrem de scurt, am avut totusi 35 de cursanti. Pentru o prima editie, este un numar care promite mult si care ne demonstreaza nevoia imensa de educatie antreprenoriala de calitate. Totodata, ne bucuram ca s-au alaturat misiunii noastre parteneri extraordinari ca Banca Transilvania si Ernst&Young Romania. Dupa 3 luni, si 8 cursuri care au avut ca teme toate zonele de dezvoltare ale unei afaceri, de la strategie de business, la finantare, financiar, juridic, vanzari si marketing, am ajuns la final.

Această prezentare necesită JavaScript.

Joi seara, am organizat evenimentul de incheiere unde ne-am reintalnit cu prima generatie de absolventi StartUp ADN, am retrait momente din cadrul programului, am decernat diplome si am inchegat si mai mult relatiile dintre noi. Acolo am lansat si promisiunea ca acest program va continua si in 2016, cu un format imbunatatit si care, de data aceasta, se va adresa si antreprenorilor din Cluj-Napoca.

Antreprenorii romani au nevoie de educatie antreprenoriala de calitate, sustinuta de practicieni. In timp, si cu un cadru legislativ, juridic si fiscal potrivit, vom ajunge la consolidarea antreprenoriatului din Romania si la tot mai multe povesti antreprenoriale de succes, cu rasunet international. Avem nevoie de cat mai multi antreprenori de calitate, iar pentru asta voi depune toate eforturile, alaturi de membrii Maramures Business Club.

Tin sa le multumesc tuturor partenerilor care au sustinut StartUp ADN: Banca Transilvania, Ernst&Young Romania, Solarcenter Romania, Editura Publica, Harpoon, Hotel Diafan, Zetea, Impress Cluj, Mihai Giurgiu-Creativ Design, Acces Project Investments, Clubul Intreprinzatorului Roman, Ciprian Film, One-IT si Zile si Nopti Baia Mare.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s