Cresterea salariului minim, doar praf in ochi si presiune pe companiile romanesti


Desi uneori ne este dificil sa recunoastem, economia este strans legata de politic, sau mai degraba de deciziile luate de politicieni. Conexiunea este si mai pregnanta in anii pre-electorali, cum este si 2013 pentru Romania. De regula, in acesti ani ne apropiem serios de marginea prapastiei, uneori ne mai fracturam cate un picior sau o mana, chemam cu un ultim glas ajutorul extern (FMI, Banca Mondiala, UE). Ce uitam insa este ca exista probabilitatea nefasta ca intr-o zi sa cadem cu totul in prapastie, ca tara (cum a facut Grecia).

Masurile guvernului Romaniei anuntate in ultimele zile, vizand bugetul pentru 2014, ne imping tot mai mult spre prapastie. Populismul si dorinta arzanda de a castiga voturile romanilor „slabi de inger” la alegerile de anul viitor, stau la originea acestor masuri sau doar incompetenta?

Este evident si clar ca lumina zilei ca masurile anuntate vor incetini cresterea economica fragila a tarii, vor alimenta si mai mult temerile investitorilor straini de a investi aici si vor impovara majoritatea cetatenilor acestei tari cu taxe si impozite tot mai multe.

Anuntul cresterii salariului minim brut in doua transe in 2014, pana la 900 lei, este doar praf in ochi. Ce-i drept sunt sanse mari ca cei slabi de inger din aceasta tara sa o muste serios si sa aprecieze masura. In schimb, masura va avea un impact negativ profund asupra economiei romanesti. In primul rand, va afecta IMM-urile care vor fi obligate sa plateasca si mai mult la bugetul de stat, si vor avea cheltuieli salariale majorate. La un salariu minim brut de 900 lei, angajatul va primi doar 670 lei iar angajatorul va plati Statului suma de 1.153 lei. In conditiile in care taxele pe care firmele romanesti sunt nevoite sa le plateasca la Bugetul de Stat sunt printre cele mai ridicate din toata Uniunea Europeana. Suplimentar, Guvernul a impus un impozit pe constructiile speciale (stalpi, retelele de transport energie, magazii, depozite) care va impovara si mai mult IMM-urile. Si vorbesc doar de IMM-uri pentru ca, in opinia mea, ele sunt cele care ar trebui sa constituie baza de crestere a unei economii sanatoase si solide.

Asadar, in loc sa adopte masuri clare de diminuare a economiei negre, care este cifrata la aproximativ 40 miliarde de euro (30% din PIB), Statul loveste cu putere tot in firmele care joaca dupa reguli si ajuta in mod real economia. Ca sa nu mai amintesc de incapacitatea Ministerului de Finante de a colecta taxele si impozitele, care a lasat o gaura de aproape 1 miliard de euro la Bugetul de Stat si a pus presiune pe tinta de deficit asumata de Romania.

In opinia mea, cea mai indicata masura ar fi putut fi, in schimbul cresterii salariului minim, reducerea CAS cu 5%. Ar fi dat o gura de oxigen companiilor din Romania.

Din pacate, in Romania sindicatele nu au puterea celor din Franta iar romanii de rand nu sunt interesati de adevaratele efecte ale masurilor politice ci doar de „ambalajul frumos colorat” in care le sunt prezentate aceste masuri. Cred ca romanii nu ar trebui sa ramana indiferenti la deciziile luate de politicieni doar pentru a-si asigura capital politic, si ar trebui sa devina tot mai vocali si sa-si faca cunoscuta nemultumirea lor.

Voi ce parere aveti despre masurile luate recent de Guvernul Romaniei?

Anunțuri

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s