Consiliile civice din Baia Mare si dezvoltarea orasului


Pe cati dintre voi va intereseaza dezvoltarea orasului sau a satului in care traiti? Din cate observ, pentru multi dintre romani acest subiect nu este o prioritate. Multi aleg sa critice constant modificarile care au loc cu orasul lor insa nu isi fac opinia cunoscuta despre cum vad ei dezvoltarea lui. Poate ca nu au una. Pentru ca multi dintre cei care au trait in regimul comunist au fost invatati sa accepte de bun tot ce se intampla in localitatea lor si sa nu isi formeze o opinie despre asta sau sa se implice activ.

In acest context, am apreciat initiativa Primariei din Baia Mare de a constitui Consilii Civice in cartierele orasului, alcatuite din locuitori ale acelor cartiere care se vor intalni periodic pentru a discuta despre problemele comunitatii si despre dezvoltarea cartierelor si a orasului. Din cate stiu, aceste Consilii exista in majoritatea oraselor civilizate din intreaga lume si sunt o punte de legatura intre locuitorii cartierelor si autoritatile orasului care au fost alese pentru a-l dezvolta din toate punctele de vedere.

Desi sunt nou in oras, am participat aseara la prima intalnire, de constituire a Consiliului Civic pentru cartierul Traian. Aveam asteptari inalte, insa am fost dezamagit de modul in care aceasta initiativa a fost adaptata in Baia Mare. Se pare ca aceste consilii vor fi compuse in proportie de peste 95% din persoane de varsta a treia (pentru ca tinerii au alte preocupari?), desi dezvoltarea orasului este legata de viitor, asadar de tineri si copii, si ca vor deveni adunari de strigare a problemelor fiecaruia catre autoritati. Pe scurt, din pacate, cred ca vor lipsi transparenta, viziunea pe termen mediu si lung de dezvoltare sustenabila a cartierelor din acest oras, munca in echipa si efortul comun pentru a schimba fata orasului.

orasul baia mare

Foto: Radu Conopan

La aceasta intalnire au fost prezenti primarul Catalin Chereches si city managerul Vasile Barbul, de la care am aflat cateva lucruri interesante:

– 150 km de conducte ale retelei de apa care alimenteaza populatia orasului sunt din azbo-ciment (din cate stiu nociv) insa ca in urmatorii ani vor fi inlocuite complet;

– anul viitor se vor plasa camere de luat vederi in tot orasul, la spatiile de joaca, parcuri si in apropierea scolilor;

– se incearca reinverzirea orasului prin platarea de copaci in oras si prin realizarea Parcului Central al orasului pe locul fostelor sere (o investitie de peste 4 mil. de EUR).

– se doreste realizarea unor economii la consumul de energie electrica cu iluminatul public iar propunerea city managerului a fost scaderea intensitatii iluminatului noaptea, in intervale orare 00:00 – 04:00.

– de anul viitor, se vor demara lucrari de asfaltare si curatare a spatiilor din spatele blocurilor, din interiorul cartierelor.

– in iarna aceasta, pe aleile din fata blocurilor si pe trotuare vor intra utilaje de mici dimensiuni de dezapezire.

Asta ca sa incheiem intr-o nota pozitiva.

Anunțuri

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s