Care este forma corecta Deseara/Diseara?


Produse evoMAG.ro

Kindle Wi-Fi la cel mai bun pret din Romania

raspunde-la-intrebareExista o intrebare care rezida in mintile multora … din nefericire raspunsul ramane o necunoscuta pentru multe persoane, chiar si pentru mari personalitati, politicieni sau manageri romani.

Mai nou, observ ca si pe bloguri sau forumuri exista o intreaga dezbatere privind varianta corecta a acestui cuvant des uzitat in limbaj.

Asadar, intrebarea din titlu ramane ca tema pentru acasa pentru toti cititorii blogului. Sa vedem cine este stapan peste gramatica limbii romane 🙂

Conform dexonline.ro :

DESEÁRĂ adv. În seara zilei curente; astă-seară. ♢ În deseară = spre seară, pe înserat; (fiind vorba de poziţia soarelui) aproape de asfinţit. [Pr.: (reg.) desară. – Var.: diséară adv.] – De4 + seară.

DESEÁRĂ adv. v. astă-seară.

deseáră/diseáră (astă-seară) adv.

DESEÁRĂ adv. Astăzi seara. [Sil. -sea-ră; Var. diseară] /de + seară 

Anunțuri

43 de răspunsuri la „Care este forma corecta Deseara/Diseara?

 1. Da… iar la diseara in DEX apare – DISEÁRĂ adv. v. deseară.

  Ceea ce inseamna ca forma corecta este deseara, iar diseara este doar o varianta [incorecta] a cuvantului. Pfff…

  Citeam asta in reader si eram pornita sa comentez ca este corect diseara [caci in ignoranta mea, eu asa stiam]. Si cand ma documentez… surpriza :)! And I trust the DEX!

 2. „Diseara” este folosit de foarte multi… de aceea am simtit nevoia sa inlatur misterul care planeaza asupra acestui cuvant si sa indemn la folosirea corecta a acestuia. Felicitari … ti-ai facut tema extrem de repede 😛 O sa-ti comunic si opinia mea… insa mai astept cateva remarci. O zi faina Irina!

 3. Conform DOOM 2 : adesea sunt pronunţate (şi scrise) greşit: abia (nu abea, adverb), abţibild (nu acţibild), a adăuga (nu adăoga), agheasmă (nu aghiasmă), aievea (nu aivea), a asambla (nu ansambla), asterisc (nu asterics), basorelief.(nu bazorelief), bezmetic (nu besmetic), cabinier/ cabinieră, chiftea (nu piftea), chintesenţă (nu quintesenţă), clovn (nu clown), conjuncţie (nu conjucţie), deseară (nu diseară), disertaţie (nu dizertaţie), disident (nu dizident), dizenterie (nu dezinterie), elicopter (nu helicopter), escatologic (nu eshatologic), eteroclit (nu heteroclit), eterogen (nu heterogen), ezoteric (nu esoteric), fascicul (nu fascicol), filigran (nu filigram), gheabă = ciupercă (nu ghebă), hebdomadar (nu heptomadar), ie (nu iie), incrustaţie (nu încrustaţie), incriminare (nu încriminare), insera (nu însera), itinerar (nu itinerariu), izbândă (nu isbândă), izlaz (nu islaz), leoarcă (nu lioarcă), magazioner/ magazioneră (nu magazeoner/ magazeoneră); maiou (nu maieu), maseur/ maseuză, (nu masor/ maseză), mesadă (nu misadă), milieu (nu mileu), năprasnic (nu năpraznic), neapărat (nu neaparat, adverb), paliativ (nu paleativ), pate de ficat (nu pateu), pătlăgea (nu plătăgea), pătrat (nu patrat), peruchier/ peruchieră (nu perucher), plăsele (nu prăsele), praznic (nu prasnic), premisă (nu premiză), prerie (nu preerie), pricomigdală (nu picromigdală), ralanti (nu ralenti), repaus (nu repaos), repercusiune, (nu repercursiune), seringă (nu siringă), şotron ( nu şodron), talasoterapie (nu talazoterapie), a trăsni (nu trăzni), trotuar (nu trotoar), zvâcneală (nu svâcneală), a zvânta (nu svânta).

 4. Irina :
  Da… iar la diseara in DEX apare – DISEÁRĂ adv. v. deseară.
  Ceea ce inseamna ca forma corecta este deseara, iar diseara este doar o varianta [incorecta] a cuvantului. Pfff…
  Citeam asta in reader si eram pornita sa comentez ca este corect diseara [caci in ignoranta mea, eu asa stiam]. Si cand ma documentez… surpriza ! And I trust the DEX!

  Defapt amandoua sunt corecte logic,tinand cont ca in partea moldovei se foloseste i in loc de e (Ex:bini = bine,reci = rece)deci nu cred ca trebuie sa fii om de cultura sau vreo eminenta sa iti dai seama,de obicei ne incurcam prea mult in detalii si semne de intrebare refuzand calea mai usoara.

 5. multi prieteni imi scriu „complect”, mie imi vine sa-l scriu „complet”.
  care credeti ca-i forma acceptabila, ca sa nu insistam aspra hyper-corectitudinii?

 6. Aici nu e asemanator cazului precedent cu diseara/deseara. Desi, in opinia mea amandoua sunt corecte, si il consider pe „deseara” un regionalism.

  Legat de complect/complet, mai este de asemenea si sectembrie/septembrie. Formele corecte fiind insa „complet”, respectiv „septembrie”.

 7. Am cautat mult prin dictionare si pe web, si pana la urma m-am lasat pagubas si am intrebat o profesoara de limba romana.

  deseara e cuvantul original si corect, dar mai nou este ACCEPTAT si diseara.

 8. Eu am DEX editia 2009 si DOOM editia 2010 si in ambele scrie ca este corect DISEARA. Cand cauti deseara scrie deseara v. diseara.

 9. Diseara,suna cum ai zice digraba, in loc de degraba, di’ndata, in loc de de indata. Faptul ca un cuvant este preferat de majoritatea vorbitorilor, nu-i da voie automat sa intre in cotidian, fara un prealabil control al etimologiei sale.

 10. Complect…hmmm, de unde l-ati scos, din suburbii? Complet este varianta corecta! In ultimul timp,tendinta Academiilor Lingvistice,(limbistice, numite popular),este de a accepta cuvinte ce se afla in gura tuturor, aici nereferindu-ma la neologizme, cuvinte imprumutate,etc, ci pur si simplu la limbajul de cartier.

 11. husisan66 , daca tot ne-am apucat de dat lectii la limba si literatura romana , tin sa te anunt ca , cuvantul „neologisme” nu se scrie neologizme 😉

 12. Din cauza datorita frecventei folosiri, ambele forme sunt acceptate. „Deseara” este cuvantul initial iar „diseara” cel frecventat…
  P.S. Pt Ciprian…pluralul corect al cuvantului „remarca” este „remarce”…desi suna cam aiurea…

 13. cautati in „Gramatica Ademiei Romane” celelalte publicatii sunt patetice de-a dreptul, ne mai miram de ce ne vorbesc „vedetele”ca la coltul blocului

 14. Eu cred ca au introdus forma „diseara” ca fiind corecta pentru ca multi bucuresteni si oameni de televiziune o folosesc; li s-o fi parand mai interesanta… Dar asta nu inseamna ca trebuia sa si fie introdusa in doom ca fiind prima forma, asa cum mentiona cineva mai sus ca s-a intamplat. Daca o tin tot in ritmul asta in curand o sa schimbe si accentul in limba romana. Ma doare stomacul cand ii aud pe bucuresteni la televizor cum pun accentul pe cuvinte… un exemplu ce mi-a venit acum in minte este „convingeti-va” cu accent pe „e”, ceea ce suna total aiurea, pentru ca in dex clar accentul este pus pe „i”. Si mai sunt multe de acest gen… din pacate.
  In ceea ce-l priveste pe „complet” e si normal ca asta sa fie forma corecta, provenind de la cuvantul francez „complet” sau din latinescul „completus” (dupa cum este mentionat in DEX).

 15. amandoua sunt probabil corecte. observati ca multe cuvinte ion limba romana au doua forme, cel mai relevant exemplu find „eu” si „io”. putem numi una dintre ele regionalistm, daca vrem, dar ambele exista ca atare in alte limbi latine: „eu” in portugheza si „io” in italiana. asta indica ca ambele cuvinte sunt legitime si au aparut la un moment dat in cursul evolutiei limbilor latine”vulgare”. dupa cum stiti, a existat o limba latina clasica, literara, oficiala, si multe variante „vulgare”, care erau variantele vorbite de poporul roman si de popoarele cucerite. toate limbile de origine latina existente azi sunt derivate din variantele „vulgare” ale limbii latine din evul mediu iar limba romana este considerata de multi specialisti ca fiind cea mai bogata in forme gramaticale vechi. daca ne uitam in cartile de istorie aflam ca dacia a fost ocupata de legio xiii gemina, o legiune romana formata majoritar din oameni din peninsula iberica; traian insusi era nascut acolo. probabil ca asta explica faptul ca in romana si portugheza spunem „eu” si nu „io” ca in italiana. o explicatie asemanatoare trebuie sa xiste pentru „di” si „de”.

 16. va salut cu psalmul 90

  se considera gresita pronuntarea cu Z in loc de S in diferite cuvinte, dar motivul pentru care se cade in „greseala” este pur si simplu acela ca unii oameni (nu toti) pronunta *mai usor* cu Z decat cu S (dizident, talazoterapie, napraznic, traznet etc.), spre deosebire de „izlaz” unde cei doi de Z ingreuneaza lucrurile, „islaz” fiind perfect.

  „deseara” duce cu gandul la seara de ieri (pentru ca suna ca „de seara”), nu la cea de azi, unora parandu-li-se normal sa pronunte cu i diferentiind cele doua momente de timp.

  tinem atat de mult la originile unui cuvant incat uitam ca il preluam ca sa il folosim noi, romanii (care nu suntem nici francezi, nici nemti, nici alte neamuri), adaptand cuvantul la felul in care putem noi pronunta vocalele si consoanele.

  in general, orbirea autoritatilor face grea viata poporului, dar daca asta e voia Domnului, deh, ne-om chinui si vom scrie/pronunta cu e in loc de i, cu s in loc de z, cu doi de z, cu i din a si cu orice altceva vor mai dori cei mari 🙂

  pace tuturor!

 17. Bravo Lau, cum le zici mata, mai rar cineva. O singura observatie; iti merge mintea ca elicopteru’ , astfel incat ai scris ION in loc de noi! Oricum bravo pt. documentatie !!!

 18. husisan66, ti-as recomanda sa mai citesti o data textul lui Lau. in loc de ION ar fi IN, nu NOI cum corectezi tu. de fapt, iti sugerez sa te lasi de corectat fiindca ai picat testul la „neologizme”

 19. varianta „deseara” e si ca variantele: „de deal”, „de vale”, „de dimineata”, „de dupa-masa” numai ca e scris impreunat. „diseara” e luat dupa auz, depinde de zona in care traiesti. (parerea mea). eu folosesc forma „deseara”, mi se pare cea mai corecta

 20. defapt ambele forme sunt acceptate, dar in cazul complet/complect este corecta prima forma

 21. Nu există niciun dubiu,,,în momentul de față ambele variante sunt acceptate. Nu cred că se poate spune că o formă e mai corectă decât cealaltă…

 22. Nu conteaza cum vi se pare ca suna sau cum credeti ca e corect. Intrebarea era cum e corect, nu ce parere aveti despre. In DOOM2, „diseară” apare cu !, adică e o modificare față de DOOM1 și de aceea este varianta preferată. Prin urmare, „diseara” e varianta corecta. Si daca tot ne exprimam dupa urechea muzicala, mi se pare si normal sa fie asa, „deseara” suna ca dracu.

 23. Inteleg ca pronuntia corecta e „pate” nu „pateu”. „Cadou” sau „cado” ?

 24. toti redactorii sunt analfabeti ca folosesc „diseara” in ziare,la tv ,la radio?? Unii PREFERA „Deseara” pt ca nu suna a moldovenesc.Dar asta nu are legatura cu regiunea moldova

 25. si lasati’ma cu dexonline.. Nu prea calc prin ea, dar libraria ramane sfanta

 26. Cred ca s-au lamurit toti cum e cu „diseara/deseara”

  Uitati o noua tema : „decat” in loc de „doar”.

  ex . Buna ziua ! Mai aveti flori ?
  DECAT 3 buchete domnu’

  PE MINE MA IRITA, ma ZGARIE PE CREIER cand aud astfel de exprimare si din nefericire, a ajuns atat de folosita incat am auzit intr-o seara, la un comentator sportiv „a reusit sa dea DECAT o pase in spate” … am zis ca mor

 27. Ai dreptate, suna groaznic. Nu stiu de unde pana unde au ajuns oamenii sa foloseasca „decat” tot unde nu se potriveste 🙂 Chiar la televizor, la prezentatori, nu l-am auzit inca, dar e foarte trist daca si ei au inceput sa il foloseasca.
  „Decat” se foloseste dupa negatii: „Nu am decat 3 buchete”. sau… „Am doar 3 buchete.”

 28. Prin Bucuresti se intalneste acest „decat” folosit aiurea. Un ex.la piata: -Dati-mi va rog cartofi; -De cat?; -Decat cartofi, multumesc.

 29. @DazDoze

  In legatura cu postul publicat vizavi de schimbarea accentelor, tin sa te anunt ca acest lucru s-a intamplat! Un exemplu ar fi cuvantul rucsac, care,mai nou, nu are accentul pe „a” ( asa cum il stiam toti/ majoritatea ) , ci pe „u”. S-au maghiarizat foarte multe cuvinte ale limbii romane, insa asta e, lumea e intr-o continua evolutie,iar noi trebuie sa ne supunem masei de oameni.

 30. referitor la decat/doar!!!fara suparare pentru bucuresteni 🙂
  Merge un bucurestean la piata si ii cere vanzatorului….
  -Un kg de carfofi !
  Vanzatorul:- de cat?
  -decat cartofi!!!!!!:D

 31. De ce nu este corecta si forma … „di dimineata”? Sper sa fie edificator pentru toata lumea. Oricum, sper sa nu credeti tot ce se spune la televizor 🙂 In loc de televizor, net, etc … poate mai cititi 🙂 Sincer sa fiu mi-e jena sa ma adaptez la „asa zisele noi reguli” de ortografie ale limbii romane, legi facute de cine …? .. academicieni cu lucrari copiate „paste/copy” de pe net? … sau poate de cei cu diplome obtinute prin Chisinau cu 5000 USD? Parerea mea este ca sunt (sînt poate e mai corect) destui adversari ai limbii romane, care ar dori ca noi sa nu ne fi nascut si nici ca cineva sa mai rosteasca (vorbeasca) limba nostra stramoseasca (care o fi aia? … latina vulgara? … limba vorbita de daci?) Hai sa vorbin romaneste: deseara (nu diseara), trebuie (nu trebuiesc), intr-un/intr-o (nu legat) .. etc. Domnilor „academicieni” … limba nu este o moda!

 32. Dar despre atît de des întîlnitul asezona, ce mai spunem ? Cum să asezonezi ceva, pe limba română ? Cum naiba ? Asta am citit prima dată după ce marele concern (…) a preluat produsul unguresc delikat, și ai noștri au pus fain frumos acolo pe română : asezonați după gust. Nu era mai simplu să nu „upgradăm” și să scriem frumos , condimentați după gust, Apropos de, upgradăm, de ce nu am folosi actualiza, dacă tot avem acest corespondent în dicționar ?! În altă ordine de idei, nu este și nu va fi corect niciodată complect. Este complet. Și punct. Iar deseară este forma corectă a cuvîntului. Mai am cîteva perle. În special din revista Connect, gen: comprehensibilitate. Păi îmi este greu să îl și pronunț, cu toate că știu un pic de engelză. Dar să iei un cuvînt dintr-o limbă străină, fără să te documentezi deloc, să-l scrii apoi după ureche în limba ta, mi se pare o prostie ce ține de lipsa culturii indivizilor ce practică aceste modalități. Aș putea continua pînă mîine, dar…
  Toate cele bune.
  P.S. Am folosit î și nu â, în mod deliberat, nu că nu aș fi la curent cu „trendul” actual.

 33. romulus70…. ar fi bine să te documentezi asupra etimologiei cuvântului „comprehensibilitate”!

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s