Discursul catre natiune al presedintelui Barack Obama


Am vizionat discursul presedintelui Barack Obama, adresat natiunii americane ieri seara si am remarcat o radicala schimbare in relatia dintre omul cu cea mai importanta functie in stat si populatie, fie ea cu preferinte democrate sau republicane. Viziunea si planurile lui Obama au un focus central, reprezentat de iesirea tarii din marea criza economica, insa totul este transpus prin prisma imbunatatirii vietilor cetatenilor americani. O mare diferenta fata de ceea ce puteai observa la George Bush.

Obama apare in fata americanilor ca un camarad de incredere care face tot ce-i sta in putinta pentru a scoate tara de sub presiunea crizei si de a le oferi oamenilor o viata mai buna si o noua America, mai puternica si mult mai competitiva.

Discursul lui Obama a inceput intr-un mod grav, prin enuntarea unui numar dureros, 533.000, care reprezinta locurile de munca pierdute de americani numai in luna Noiembrie a.c., ceea ce ridica la 2 milioane , numarul locurilor de munca pierdute de americani de la inceputul recesiunii. Este interesant faptul ca el nu asociaza numarul cu starea economiei ci cu viata familiilor americanilor de rand, afectate si frustrate de intregul context in care se regaseste tara.

Ulterior , Obama puncteaza cateva dintre principalele elemente ale planului sau de revigorare economica a tarii. Si aminteste aici de eficientizarea din punct de vedere energetic a cladirilor institutiilor publice, de cele mai masive investitii in infrastructura (din 1950 incoace), de modernizarea scolilor si a spitalelor.

Si termina discursul prin sintagma „Thanks for listening” si nu super uzitatul „God bless America”. Cred ca aici, sustinatorii conspiratiilor pe seama originilor ne-americane ale primului presedinte de culoare din istoria tarii, vor jubila.

Discursul in limba engleza il gasiti aici. [+]

Imi place tot mai mult omul asta!

Reclame

4 răspunsuri la „Discursul catre natiune al presedintelui Barack Obama

  1. Pingback: Barack Obama, discursul catre natiune (Decembrie 2008) « Cuibul lui Cip-Cirip·

  2. Sincera sa fiu nu cred in acest om. Nu te gandesti ca e un simplu „actor” care-si joaca rolul minutios? un om al guvernului si atat…

  3. Livia, recunosc ca este aproape imposibil sa te increzi in oamenii politici pentru ca sunt atat de multe interese conectate cu mediul lor, insa pentru mine Obama e mai mult decat un om politic. Cred ca va face o figura frumoasa in cei 4 ani de mandat.

  4. Mie imi place foarte mult.Pare un tip onest,integru ,neaservit intereselor imperialiste ale marilor concerne americane, un tip care pune interesele paturilor sociale de jos (si de mijloc??) mai presus de alte interese.Sper sa reziste cu bine presiunilor care se vor face asupra lui de catre cei bogati si sa nu aiba destinul lui J.F.K.
    Sper sa gaseasca o cale de iesire din criza in care se zbate America si fara sa inceapa un razboi, sper ca el sa schimbe ceva in politica externa a America care pana acum s-a bazat pe dictonul”Dezbina si stapaneste!” (vezi razboiul din Iugoslavia,din Irak,etc…).
    Sper pentru noi toti,nu doar pentru americani, ca va arata cu brio cum ar trebui sa fie presedintele unei natiuni mari, un om mare.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s