Criza financiara si in Romania


De cel putin o saptamana, pornesc de dimineata cu o perspectiva ingrijoratoare. Ma trezesc, ma avant in baie si bucatarie, apoi deschid calculatorul si implicit intru pe toate conturile de email pe care le am. Din convingerea „un om informat e un om puternic” accesez toate newsletter-ele publicatiilor de business la care sunt abonat. Si, de la chiar primele titluri citite, regasesc „molima” cu focarul in State, care se extinde vertiginos si peste ocean, pana aici la noi, in batrana Europa.

Cred ca v-ati dat seama ca fac referire la criza financiara cea mai dura de dupa cel de-al Doilea Razboi mondial.

In SUA, „molima” a inceput cu o cadere a valorii proprietatilor imobiliare demna de maretia cascadei Niagara, dupa care marile companii financiare de pe Wall-Street au inceput sa cada si ele ca frunzele toamna. Nici nu am incercat sa retin toate numele de companii „afectate” pentru ca mi-as fi omorat neuronii degeaba. „Lehman Brothers is down” si „Merryl Lynch a fost salvata de Bank of America” e tot ce am prins.

Lucrurile miroseau de la o posta distanta a putred, insa la noi parca cineva controla toata mass-media, pentru ca toti faceau apel la calm, mentionand ca tara noastra nu o sa fie afectata. Guess what! Au fost aprecieri cu iz de balcani, lipsite de consistenta unor analize serioase. Cu toate astea, populatia a intrat si la noi intr-o stare de asteptare imbracata in pesimism in timp ce criza acoperea Europa. Si astfel, Franta si Irlanda s-au declarat victime ale crizei, Islanda si-a declarat falimentul iar celelalte membre UE tremura tot mai evident. Chiar si in Marea Britanie, statul intervine pe piata financiar-bancara, cu o infuzie de capital de 45 de mld. lire sterline , menita sa sprijine bancile Barclays si RBS, puternic afectate de criza.

Nici la noi, situatia nu e mai roza. Leul e tot mai slabit, preconizarile plasandu-l la un curs viitor de 4 sau 4,2 lei/euro, BNR inaspreste conditiile de creditare, preturile apartamentelor din capitala au scazut doar in Septembrie cu 10%, iar tranzactionarea la Bursa de Valori a fost oprita, principala cauza fiind pusa „pe seama unui sentiment de panica ce a cuprins investitorii straini„.

Si daca aceasta criza nu ne incanta, sa ne gandim ca ne aflam in an electoral, moment propice pentru sindicate de a pune presiune pe guvern atunci cand vine vorba de marirea salariilor.
Cei afectati sunt importatorii si celelalte companii care nu au mizat pe lichiditati, diversificarea activitatilor sau scaderea costurilor. Cat despre exportatori, acestia nu preau au de ce sa se bucure de leul slabit, pentru ca tarile in care exporta trec si ele prin vremuri dificile.

Nu vreau sa par un pesimist convins insa am asa un bad-feeling cand privesc toate miscarile astea de pe pietele internationale.
Noi sa fim sanatosi ca … criza vine!

UPDATE: Comunicatul guvernatorului BNR , dl. Mugur Isarescu, cu privire la Romania si criza financiara internationala

Anunțuri

4 răspunsuri la „Criza financiara si in Romania

  1. cat timp rata somajului e undeva intre 4-5% (suna bine, dar nu e) pt ca 4mil lucreaza in afara, echilibrul balantei de plati e aprox 80 mld, inflatie intre 8-9%si rata de dob 5% (demonstreaza ca nu avem stabilitate monetara si a preturilor), iar echitatea sociala e formata ca polarizare dintre multi (foarte multi care si raman asa) saraci si foarte putini bogati rezulta economie ce trebuie tratata si astazi BVBul si-a suspendat la 11:00 activitatea de tranzactionare
    e foarte bun articolul 😉

  2. Pingback: Oferte speciale si preturi la masini in Romania « Cuibul lui Cip-Cirip·

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s